Oletko työelämän kiireessä unohtanut verkostoitumisen? Liiketoiminta perustuu yhä enemmän henkilökohtaisiin suhteisiin ja henkilökohtaiseen vaikuttamiseen. Muutokset työelämässä edellyttävät aktiivisuutta ja yhdessä tekemistä – eli verkostoitumista. Yhdessä tekeminen ja verkostoituminen perustuu luottamukseen. Suurin osa työpaikoista on menee yrityksen omien verkostojen kautta.
Aloita verkostoituminen ajoissa, ennen kuin työpaikkasi YT-neuvottelut ovat käynnistyneet. Verkostoituminen vaatii ennen kaikkea asennetta, rohkeutta ja uteliaisuutta toisia ihmisiä kohtaan. Verkostoitumisessa lähdetään siitä, että autetaan muita, ei vain kerätä käyntikortteja tai nimiä omaan LinkedIn-profiiliin. Tavoitteena on, että kumpikin hyötyy suhteesta jossakin vaiheessa. Verkostosi edustaa, mihin ammatilliseen heimoon kuulut tai haluat kuulua. Mutta mistä niitä kontakteja saa?
1. Koulu- ja opiskelukaverit
Palauttele mieleen, kenen kanssa teit ryhmätöitä tai biletit pikkutunneille asti. Ilahduta ystävääsi pyytämällä hänet lounaalle, laita hänelle LinkedIn-kutsu tai järjestä porukalle get-together–tapaaminen. Vai onko ala-asteen luokkatoverisi alasi suunnannäyttäjä? Rohkeasti hänen puheille, jos tilaisuus tulee.
2. Nykyiset ja entiset kollegat ja yhteistyökumppanit
Entiset kollegat ja yhteistyökumppanit kuuluvat itsestään selvästi verkostoosi. Etsi ja lisää heidät LinkedIn-verkostoosi. Tunnetko työpaikaltasi vain lähimmät kollegat? Työpaikan lounasravintola on luonnollinen paikka verkostoitua. Mars verkostoitumaan toisen osaston tyyppeihin.
3. LinkedIn-profiili kuntoon ja mukaan ryhmiin
LinkedIn-profiilin päivittäminen on tärkeää, koska se on sinun avoin ansioluettelosi ja kanava on rekrytoijien vakiotyökalu. Kerro, mitä olet työtehtäviä olet tehnyt, mitä olet saanut aikaiseksi ja mitä haluat tehdä. Tuot rohkeasti esiin persoonasi ja mielenkiinnon kohteet. Liity mukaan kiinnostaviin ryhmiin, aloita ja osallistu keskusteluihin. Liitä keskustelukumppanit mukaan verkostoosi.
4. Ammatilliset verkostot ja yhteisöt
Verkoston kasvattaminen tapahtuu itsestään, kun liityt mukaan ammatillisiin verkostoihin. Tapaat uusia ihmisiä, kuulet ammattisi uudet trendit ja minkälaisia toimintatapoja ja ongelmia muissa organisaatioissa on. Se antaa perspektiiviä omaan tekemiseen.
5. Seminaarit, kurssit, messut
Ammatilliset seminaarit ja kurssit ovat oivallisia paikkoja verkostoitua. Tapaat samalla alalla toimivia ammattilaisia. Rohkeasti vain verkostoitumaan myös key note -puhujien kanssa. Messuilla mene keskustelemaan ständeillä seisoskelevien ihmisten kanssa ja vaihtamaan ajatuksia.
6.Sosiaalinen media
Sosiaalisen median kanavissa verkostoidutaan vai vaihdetaan ajatuksia tuttujen ja tuntumattomien kanssa. Ajan myötä tuntemattomista saattaa kasvaa nettikavereita, siis uusia kontakteja verkostoosi.
7. Harrastuspiirit
Harrastusten kautta tapaat uusia ihmisiä. Saatat olla myös mukana lastesi harrastuksissa. Älä väheksy harrastusten kautta tapaamiasi ihmisiä, Suomi on pieni maa.
8. Esittele ihmiset toisilleen
Hyvä tapa rakentaa verkostoja on esitellä ihmisiä toisilleen. Nämä esittelevät sitten sinua omille verkostoilleen. Mitä suurempi verkosto sinulla, sitä helpompi sinun päästä muiden puheille. Aina joku tuntee jonkun.
9. Vapaaehtoistyö
Vapaaehtoistyössä esimerkiksi Punaisessa Ristissä, maahanmuuttajien, lasten- ja nuorten parissa tarvitaan apua. Tapaat uusia ihmisiä, jotka todennäköisesti vaikuttavat myös muissa organisaatioissa.
10. Pyydä lounastapaamista mielenkiintoisten ihmisten kanssa
Haluatko tavata mielenkiintoisen ihmisen tai oletko etsimässä työpaikkaa ja lähettelet hakemuksia mielenkiintoisiin paikkoihin? Pyydä lounastapaamista ajatustenvaihtoon.