LinkedIn on sosiaalisen median kanava ylivoimaisesti tärkein oman uran kehittämisen kannalta. Suosittelen omille opiskelijoille LinkedIn-profiilin perustamista opiskeluaikana. Olet sitten etsimässä urasi ensimmäistä työpaikka tai jo rakentamassa henkilöbrändiä ja uraa, niin LinkedIn on tärkein somepalvelu sinulle oman tarinan, urapolun ja tavoitteiden saavuttamiseen.
Moni nuori kokee, että LinkedIn ei ole häntä varten. Kuinka sitten hyödyntää LinkedIniä ja päästä kohti omaa tavoitetta? Oman henkilöprofiilin luominen ja verkostojen kehittämisen kautta nuori pääsee hyvään alkuun. Olen päivittänyt vanhan blogitekstini, jossa herättelen nuoria myös rakentamaan LinkedIniin profiilia. Alla viisi vinkkiäni LinkedIn työnhakuun.
- Määrittele tavoite. LinkedIn on maailman laajin ammatillinen verkosto, joka tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia uran rakentamiseen. Selkeä ammatillinen tavoite ohjaa tekemistä ja auttaa kirjoittamaan tavoitetta määrittävän henkilöprofiilin. Tavoite voi olla esimerkiksi se, minkälaisen työpaikan haluat seuraavaksi.
- Osaaminen näkyväksi. Linkedinistä haetaan osaajia hakusanoilla. Ensiksi sinun täytyy määritellä oma osaaminen näkyväksi 3-5 sanalla, jotka kuvaavat tavoittelemaasi asiantuntijuutta tai tehtävää. Voit myös kurkistella toisten alan asiantuntijoiden profiileja ja avoimia työpaikkoja, millä sanoilla halut tulla löydetyksi.
- Pidä huolta, että profiilisi ajantasainen. Profiili on mahdollisuutesi tehdä ensivaikutelma rekrytoijille ja tulevalle työnantajalle. Valokuva on tärkeä elementti profiilissa ja sinun ensimmäinen tehtävä on lisätä ammattia korostava kasvokuva profiiliin. Täytä seuraavaksi koulutus- ja työpaikkaosiot sekä kirjoita lyhyt summary, jossa paketoit osaamisesi myyvään muotoon. Jos olet vasta urasi alkutaipaleella, niin lisää myös kesä- ja keikkatyöpaikat profiiliin, jotta saat lisää työvuosia.
- Kasvata verkostoasi. Aloita verkoston kasvattaminen jo opiskeluaikana, sillä saman alan ihmiset usein tulevat myöhemmin vastaan työelämässä. Laaja verkosto auttaa sinua löytämään työpaikan tulevaisuudessa. Ota tavaksi lähettää jokaiselle tapaamallesi henkilölle tapaamisen jälkeen LinkedIn-kutsu ja lisää siihen yksityisviesti, missä tapasitte tai miksi pyydät häntä mukaan verkostoon. Mitä laajempi verkosto sinulla on, sitä paremmin löydyt hauissa ja luomasi sisältö näkyy laajemmin. Kasvata verkostoa kutsumalla siihen koulu- ja opiskelukaverit, proffat, harrastuspiirit, perheesi ja sosiaalisen median verkostot. Käy alan tapahtumissa, liity ammatillisiin ryhmiin ja aktivoidu keskusteluissa.
- Aktiisivuus. LinkedInin algoritmi suosii henkilöitä, joilla on laaja verkosto ja jotka käyttävät palvelua aktiivisesti. Aktiivinen toiminta, tykkääminen, kommentointi ja oman sisällön jakaminen on loppujen lopuksi kaikkein tärkeintä. Jos et kerro näkemyksistä, et saa näkyvyyttä, eikä tunnettuutesi kasva. Keskusteluihin osallistuminen esimerkiksi kasvattaa profiilisi näkyvyyttä ja saat uusia kontakteja. Mielenkiintoisia profiileja käydään kurkkaamassa. Muista siis vetävä otsikko ja houkutteleva profiilikuva.
Lopuksi laita päälle Open Candidates -täppä, joka kertoo rekrytoijien haussa, että olet työnhaussa. Toiminto sopii hyvin työssäkäyville kuin työttömille. Rekrytoija saa kaksi listaa ihmisistä hakuunsa. On helpompi aloittaa profiilien katselmukset listasta, jossa henkilö kertoo olevansa valmis vaihtamaan työpaikkaa kuin joka ei ole valmis vaihtamaan työpaikkaa helpolla. Onnea matkaan, vain aktiivisuus ja pitkäjänteisyys tuottaa tulosta.