fbpx

Tavoitteita lomalle? Voiko lomalla tehdä töitä?

Artikkelit

Istun Välimeren rannalla ja kirjoitan blogitekstia. Minulla on pitkään ollut huono omatunto, kun en ole saanut mitään kirjoitettua. Kysymys ei ole siitä, etteikö minulla olisi ideoita blogikirjoitukseksi, vaan bloggaaminen on jäänyt muun tekemisen varjoon. Painaako sinuakin tekemättömät työt lomalla? Yrittäjänä haasteeni on suunnitella ajankäyttöni tehokkaasti, jotta ssan myös ikävät ja vaikeat työt tehdyksi. Olen oppinut, että elämä on jatkuvaa uuden oppimista.

Kipinän blogin kirjoittamiseen sain luettuani Satu Pihlajan kirjan Aikaansaamisen taika – Näin johdat itseäsi. Satu kirjoittaa siitä, miten voimme tehostaa ajankäyttöä, joka synnyttää mielihyvää ja energiaa. Samalla, kun kirjoitan blogiani, mieleni kevenee tekemättöman taakasta, saan energiaa auringosta ja työn tehdyksi, eikä bloggaaminen oikeastaan tunnu edes työltä. Se, miten asiantuntija tai yrittäjä rajaa työn ja vapaa-ajan, on jokaisen henkilökohtainen päätös.

En yleensä ole näin tehokas ja tuottava, mutta seura tekee kaltaisekseen. Hakeudu insproivien ihmisten seuraan, jotka kohottavat energiasi korkeammalle tasolle ja välttele ihmisiä, joiden koet vaikuttavan sinuun negatiivisesti. Lomailen tyttäreni kanssa, joka lukee ylioppilaskirjoituksiin. Kilpaurheilijana hänellä on aina tiukka aikataulu, joka vaatii suunnitelmallista ajankäytön hallintaa. Tyttäreni on tehnyt kesän joka päivälle lukusuunnitelman, koska syksyllä hänellä ei ole aikaa lukea ylppäreihin treenien takia. Tyttäreni etenee kohti kuutta ällää siis osatavoitteiden kautta. Voimaa hän saa tauoista, jolloin hän suunnittelee tulevan viikonlopun Ruisrock-vaatetusta sekä muita kesän sosiaalia tapahtumia. Äitinä olen joutunut myöntämään, että tavoitteellinen tyttäreni on oppinut aikaansaamisen taian kilpaurheilun kautta.

Olen päättänyt seurata tyttäreni esimerkkiä ja toimia suunnitelmallisesti osatavoitteiden kautta johtaen itseäni tavoitteenani mieluinen elämä. Aikaansaamisen taika -kirjassa kerrotaan, että jos saa tehtävän tehdyksi 70-80-prosenttisesti, niin se on jo hyvin tehty työ. Tämä riittää minulle varsin hyvin. Kesäloman aikana työstän paria työtehtävää, joiden edistäminen tapahtuu parhaiten rentoutuneessa olotilassa. Aikaa jää lomailuun riittävästi, sillä tunnen mieleni keveäksi, kun tekemättömät työt eivät paina minua.